skip to Main Content

Πάρνηθα: 10 πράγματα που δεν ξέρεις

Parnitha mountain facts

Πάρνηθα, το μεγαλύτερο από τα 5 βουνά της Αττικής με την εντυπωσιακή ιστορία ανά τους αιώνες να διαδραματίζεται σε όλο το εύρος του βουνού, από τους πρόποδες ως τις κορυφές του. Εάν και αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή προορισμό για τους φυσιολάτρες, για τους οποίους οι λέξεις Πάρνηθα και πεζοπορία είναι ταυτισμένες, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματά της, που την κάνουν να ξεχωρίζει.

Εσύ γνώριζες ότι:

  1. Τα φρούρια της Πάρνηθας χαρακτηρίζονται ως σπουδαία ιστορικά μνημεία, τα οποία ξεκίνησαν να χτίζουν οι Αθηναίοι, έπειτα από την ήττα των Περσών, στην Δυτική Πάρνηθα. Ανεβαίνοντας σήμερα στο βουνό, συναντάς ερείπια φρουρίων χτισμένων ανά τους αιώνες – σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους, με σημαντικότερα το “Φρούριο της Φυλής” σε υψόμετρο 687μ.
  2. Στη Βαρυμπόμπη, έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος, εντός του οποίου φέρεται να υπάρχει ο “Τύμβος του αρχαίου Έλληνα τραγωδού Σοφοκλή”.
  3. Στο ορεινό τμήμα της Πάρνηθας είχε χτιστεί μονάχα ένα μοναστήρι, αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα, στη θέση του οποίου σήμερα βρίσκεται ένα μικρό ξωκλήσι. Εξαιτίας της ανυπαρξίας δρόμων, της χιονόπτωσης κατά τους χειμερινούς μήνες και της μεγάλης απόστασης, ήταν δύσκολη η μετάβαση και η μεταφορά των υλικών για την κτίση.
    Αντιθέτως, στους πρόποδες του βουνού συναντάς παλαιότερα και νεότερα μοναστήρια, όπως για παράδειγμα της “Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών” του 17ου αι., το ανδρικό μοναστήρι αφιερωμένο στους Αγίους Κυπριανό και Ιουστίνη χτισμένο το 1961 κ.α
  4. Στο όρος της Πάρνηθας υπάρχει χτισμένο το πρώην Σανατόριο, το οποίο έγινε ως δωρεά της Μονής Πετράκη το 1914, στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, με σκοπό την επιμέλεια των ασθενών που έπασχαν από φυματίωση. Την εποχή εκείνη, η ασθένεια είχε προσβάλει μεγάλο αριθμό του πληθυσμού και στο Σανατόριο της Πάρνηθας νοσηλεύτηκε πολύς κόσμος, μεταξύ των οποίων ο γνωστός σε όλους ποιητής Γιάννης Ρίτσος.
  5. Το Σπήλαιο Πανός ή Λυχνοσπηλιά στην Πάρνηθα, από τον 4ο αιώνα π.Χ. λειτουργούσε ως χώρος λατρείας του Θεού Πάνα και των Νυμφών σύμφωνα με τα ευρήματα. Το συγκεκριμένο σημείο εκτός από το πολιτισμικό ενδιαφέρον που έχει, αποτελεί και ένα πολύ ωραίο μέρος για πεζοπορία στην Πάρνηθα.
  6. Το όρος της Πάρνηθας είναι το μεγαλύτερο σε ύψος και έκταση από τα όρη της Αττικής και έχει συνολικά 17 κορυφές. Η υψηλότερη κορυφή ονομάζεται Καραβόλα και έχει υψόμετρο 1413 μ., και η χαμηλότερη ονομάζεται Φλαμπούρι και βρίσκεται στα 1158μ.
  7. Υπάρχουν δύο ορειβατικά καταφύγια για τους επισκέπτες του βουνού.
    Το καταφύγιο Μπαφι στα 1.160 μ. και το καταφύγιο Φλαμπούρι στα 1.158μ.
  8. Η θερμοκρασία στην Πάρνηθα είναι κατά 7 βαθμούς χαμηλότερη σε σχέση με την υπόλοιπη Αττική, ενώ στο πιο ορεινά σημεία η θερμοκρασία μειώνεται κατά 2-6 βαθμούς. Το κλίμα της Πάρνηθας θεωρείται εξαιρετικά υγιεινό. Αυτός ήταν και ο λόγος κατά τον οποίο χτίστηκε στη Πάρνηθα το σανατόριο, στο λεγόμενο ως κτίριο “Ξενία”.
  9. Από το 1961 ο μεγαλύτερος όγκος του βουνού της Πάρνηθας χαρακτηρίστηκε ως εθνικός δρυμός με ιδρυτικό διάταγμα, για να μπορέσει να διατηρηθεί η πλούσια άγρια πανίδα και χλωρίδα της.
  10. Το βουνό της Πάρνηθας έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000, για την προστασία των πουλιών (spa) ενώ, έπειτα από την πυρκαγιά του 2007 έχουν ανακηρυχθεί πολλά σημεία της με Προεδρικό Διάταγμα ως περιοχές προστασίας.
Back To Top