skip to Main Content

Πεζοπορία: Δες τα οφέλη της

Parnitha mountain hiking

Υπάρχουν άπειροι λόγοι για να ξεκινήσει κανείς την πεζοπορία, οι οποίοι διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εμείς εδώ σου έχουμε μερικούς από τους αγαπημένους μας λόγους που μας κάνουν να την αγαπάμε ακόμα περισσότερο.

Έρχεσαι σε επαφή με τη φύση

Συνήθως τα ομορφότερα τοπία είναι αυτά που δεν είναι εύκολα προσβάσιμα. Μέσω της πεζοπορίας έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις πανέμορφα μέρη, τα οποία συνήθως δεν είναι προσβάσιμα με κανένα άλλο τρόπο εκτός από τα ίδια σου τα πόδια. Ετοιμάσου να ανακαλύψεις σκηνικά που έχεις δει μόνο σε φωτογραφίες, να περπατήσεις σε απίστευτα δάση και να συνειδητοποιήσεις ότι η δημιουργικότητα της φύσης τελικά δεν έχει όρια. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα σου δοθεί η ευκαιρία να συνδεθείς βαθιά με τη φύση και να συνειδητοποιήσεις όλα αυτά που μας προσφέρει.

Βελτιώνεις τη σωματική σου υγεία

Ένας από τους κύριους λόγους για να ξεκινήσει κανείς πεζοπορία ή ορειβασία είναι τα αμέτρητα οφέλη που έχει για τη σωματική και ψυχική υγεία. Παρόλο που από κάποιους μπορεί να θεωρηθεί έντονη και επίπονη άσκηση, η ανταμοιβή είναι πολύ μεγάλη και σίγουρα αξίζει τον κόπο.
Η πεζοπορία ως φυσική άσκηση συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της φυσικής μας υγείας και στην απόκτηση μια καλύτερης σχέσης με το σώμα μας.
Ενώ ταυτόχρονα, αποτελεί ένας από τους πολλούς τρόπους πρόληψης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Το περπάτημα και η ορειβασία αυξάνει την ποσότητα λιποπρωτεΐνης που βρίσκεται στο αίμα σου. Γνωστή ως καλή χοληστερόλη, η HDL βοηθά το σώμα σου να συλλέξει την κακή χοληστερόλη (LDL) και να τη μεταφέρει στο ήπαρ για να αφαιρεθεί. Ταυτόχρονα, η αύξηση του καρδιακού ρυθμού κατά την πεζοπορία ή την ορειβασία, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων που βρίσκονται στον οργανισμό σου, γεγονός που σε προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Επιπλέον η ορεινή πεζοπορία απαιτεί κίνηση σε ανηφορική κλίση ενάντια στην βαρύτητα, μια διαδικασία που συνεπάγεται μυϊκή καταπόνηση, γεγονός που με τη σειρά του συμβάλλει στην αύξηση της οστικής πυκνότητας. Αυτό σημαίνει ότι τα οστά γίνονται πιο ανθεκτικά προλαμβάνοντας έτσι σχετικές ασθένειες, όπως η οστεοπόρωση ή τα αρθριτικά.

Βελτιώνεις την ψυχική σου υγεία

Εκτός από τη φυσική κατάσταση η πεζοπορία στο βουνό παίζει σημαντικό ρόλο και στην βελτίωση της ψυχικής υγείας σου. Η συμμετοχή σε ομαδικές σωματικές δραστηριότητες στην φύση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις αρνητικές σκέψεις που συνδέονται με το άγχος και την κατάθλιψη. Μέσα από την άσκηση παράγονται ενδορφίνες, γνωστές και ως ορμόνες της ευτυχίας. Οι ενδορφίνες αυξάνουν το αίσθημα ευδαιμονίας, βελτιώνουν τη διάθεση και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης, μειώνοντας το στρες.
Η ορειβασία αποτελεί μια δραστηριότητα με έντονο το στοιχείο του στόχου και της συντονισμένης προσπάθειας. Ο ορισμός ενός στόχου, όπως είναι η ανάβαση στη κορυφή ενός βουνού και έπειτα η επίτευξή του, καλλιεργεί το αίσθημα της επιτυχίας το οποίο μας ακολουθεί. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται την βελτίωση της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης σου.

Χάνεις βάρος

Η ορεινή πεζοπορία αποτελεί μια πρώτης τάξεως γυμναστική αν θες να χάσεις βάρος. Υπολογίζεται ότι οι πεζοπόροι καίνε 60 εως 300 θερμίδες για κάθε χιλιόμετρο πεζοπορίας ή ορειβασίας. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η παραμονή σε περιβάλλον με μεγάλο υψόμετρο συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Πιο συγκεκριμένα, οι παρατεταμένοι χρόνοι σε μεγαλύτερα υψόμετρα, επιταχύνουν το μεταβολισμό του σώματος, ωθόντας το να επεξεργαστεί γρηγορότερα τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λίπη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ορεινές κοινότητες τείνουν να έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας από τις κοινότητες που ζουν στο επίπεδο της θάλασσας.

Κοινωνικοποιείσαι

Η πεζοπορία και η ορειβασία, παρόλο που δεν είναι εμφανές, αποτελούν βαθιά κοινωνικές δραστηριότητες. Η έννοια της ομάδας κυριαρχεί, ενώ οι συνθήκες που διεξάγονται ωθούν τα άτομα στην δημιουργία σχέσεων. Μπαίνοντας σε μια μικρή ομάδα ατόμων αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία να κοινωνικοποιηθείς και να γνωρίσεις άλλα άτομα με κοινά ενδιαφέροντα.
Παράλληλα, οι πεζοπορίες που θα οργανώσεις μπορούν να αποτελέσουν ιδανική συνθήκη να ανοιχθείς και να δεθείς με την παρέα σου ή την οικογένειά σου, δημιουργώντας αναμνήσεις που θα θυμάστε για καιρό μετά.

Ανακάλυψε και εσύ όλα τα οφέλη της πεζοπορίας και της ορειβασίας μέσα από μια σειρά Tours επιλεγμένα από την ομάδα μας.

Back To Top